Bilden har inget med händelsen i artikeln att göra. Foto: SVT/Arkiv

Nya riktlinjer för transport med syrgasmaskin efter dödsfall

Publicerad

En man dog efter att hans syrgasmaskin laddat ur under en transport hem från sjukhuset. Nu ska Region Kronoberg ta fram nya riktlinjer för transport av patienter med syrgasmaskin.

I den utredning som Region Kronoberg själv gjorde efter händelsen har man kommit fram till ett antal orsaker till dödsfallet.

Bland annat så ska patienter med syrgasutrustning som de inte själva kan hantera transporteras i sjuktransport, och inte i färdtjänstens taxibil , som i det aktuella fallet. Färdtjänstchauffören informerades heller inte att syrgasmaskinen behövde kopplas till ett strömuttag, eller hur den skulle kopplas i.

Fick samåka – tog tid hem

Patienten, som hade en svår lungsjukdom, fick samåka med andra i färdtjänstbilen, vilket innebar att resan tog längre tid än vad den annars skulle ha gjort. Kort efter att mannen kommit hem fick han hjärtstillestånd och avled.

Region Kronoberg skriver i sin Lex Maria-utredning till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) att man infört rutiner kring transport av patienter med syrgasmaskin.

Personal måste följa med

Personalen på sjukhuset ansvarar för att se till att syrgasmaskinens batterier är laddade inför en hemresa. En från personalen ska från och med nu också alltid följa med ner till bilen för att se att syrgasmaskinen blir ordentligt ikopplad och får ström.

Regionen kommer nu också att ta fram tydliga regionövergripande riktlinjer för transporten av patienter med pågående syrgasbehandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer