Nya soptunnor ska göra det lättare att bli miljövänlig

Publicerad

Nya soptunnor med fyrfack ska göra det enklare att sopsortera i Växjö, Lessebo, Tingsryd, Älmhult och Markaryd. Förhoppningen är att fler ska bli miljövänliga när man kan sopsortera hemma, men alla är inte nöjda med det nya systemet som ska börja införas i höst.

Idag måste villaägare åka till återvinningsstationen för att till exempel lämna tidningar, batterier och olika förpackningar. När det nya systemet genomförts kommer istället alla villaägare få två sopkärl på tomten för att kunna sortera i åtta olika fack. 

– Jag tror att alla vill göra saker som är bättre för miljön, men det får inte vara besvärligt. Det här är ett sätt att underlätta. Det är en ökad service eftersom vi hämtar soporna på plats, säger Lars Altgård (S), kommunalråd Lessebo kommun.

Börjar införas i höst

Sedan tidigare har ett 40-tal kommuner i landet infört liknande system. Lessebo och Tingsryd kommer att få de nya sopkärlen i september och oktober. I Växjö är planen att de nya soptunnorna vara på plats i februari nästa år. Älmhult och Markaryd får vänta till slutet av 2020. 

När det nya systemet införs kommer också avgifterna att höjas och berörda hushåll kommer få information och kunna välja abonnemang. 

När SVT Nyheter Småland besökte Hovmantorp där de nya kärlen visades upp var inte alla invånare helt nöjda över det nya systemet. 

– Jag tror vi behåller den gamla tunnan. Det är säkert en bra idé, men inget för mig, säger Tord Fransson.

I klippet kan du höra fler röster från Hovmantorp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer