Foto: Skanska/Sweco

Nya stationsområdet i Växjö ska bli fritt från snö och is

Publicerad

Nu står det klart att torg och gångstråk kring det nya stationsområdet i Växjö kommer att hållas is- och snöfria i framtiden med hjälp av returvärme från stadens fjärrvärmenätverk.

– Vi ser det som en stor fördel  att ha ytor som är is- och snöfria året om vilket både ger mindre driftinsatser kopplat till exempelvis sandning och snöröjning, säger Malin Engström, Förvaltningschef på Tekniska förvaltningen, Växjö kommun, i ett pressmeddelande.

Relativt ny metod

Det handlar om en yta på över 8 000 kvadratmeter som kommer att få markvärme, från Tegnérkyrkogården, vidare längs med stationen fram till Linnérondellen. Enligt kommunens pressmeddelande är det en relativt ny metod som används för att avlägsna is och snö på markytor vintertid.

– Närmare 70 000 personer kommer röra sig i området varje vecka, det finns en stor samhällsnytta med att ha markvärme här, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Installationen av markvärme har påbörjats och beräknas vara fullt utbyggd 2024.

Växjö Energi om markvärme

• Markvärmen i Växjö levereras i fjärrvärmeform och produceras av 100 procent förnybart biobränsle från skogen.

• Slingor under markytan, som kopplas till fjärrvärmenätet och styrs via sensorer i marken, ser automatiskt till att värmen släpps på vid nederbörd och låga temperaturer.

• Exempel på områden i Växjö som idag hålls is- och snöfria med hjälp av markvärme från Sandviksverket är Västerbrotorg och torget framför World Trade Center. 

• Markvärme förlänger även fotbollssäsongen på Visma arena där slingor under gräsmattan ser till att smälta bort snö och is.

Källa: Växjö Energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.