Göran Mossberg på Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket: granskning efter SVT-inslag

Uppdaterad
Publicerad

”Ungdomarna i inslaget pekar på en del arbetsmiljöproblem. Vi tar det på allvar” säger Arbetsmiljöverkets sektionschef.

I SVT Smålandsnytts inslag berättar sommarjobbare på Ölands djurpark att de känner sig övervakade och utskällda, att lönespecar inte stämmer, att de blir utskällda ”trots att man knappt vet vad man ska göra”.

Göran Mossberg, sektionschef på Arbetsmijöverket i Småland och Blekinge, har tittat på inslaget och ska nu att göra en inspektion.

-Vi tar det på allvar, och det har kommit signaler från olika håll. Däremot har vi inte hela sanningen än, det vill jag understryka, säger han.

Introduktion
Inom några veckor kommer Arbetsmiljöverket att genomföra en inspektion.

– Det är många arbetsmiljöproblem som tas upp i inslaget, till exempel introduktion till arbetetsuppgifterna, att sommarjobbarna inte vet vad som förväntas av dem. Och det är väldigt viktigt, särskilt när man är ung, att man kommer in på rätt sätt. Det är en av de saker vi tycker är viktiga, säger Göran Mossberg.

Hur ska ni kunna kontrollera det?
-Det är ju svårt att gå djupare i sådant som redan ägt rum utan vi får titta framåt och se till att man har rutiner för sådana här åtgärder. Rutiner är viktiga för det är ett sätt att försäkra sig om att det fungerar år efter år. Oberoende av vem som är arbetsledare.

Vad händer om ni finner brister?
-Då ska vi se till att det inte upprepas. Vi kan ställa krav och vill inte arbetsgivaren följa dem så kan det bli fråga om vite och föreläggandeförbud.

-Se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningar följs.

-Minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet.

-Förbättra arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv, det vill säga både när det gäller fysisk, psykisk, social och arbetsorganisatorisk synpunkt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet