Nu ska studenterna gräva ut Sandby borg

Publicerad

Nu har nya utgrävningar på Sandby borg kommit igång. Under tre veckor ska arkeologistudenter från Linnéuniversitetet med hjälp av spadar, metalldetektorer, kunskap och en stor portion nyfikenhet undersöka ett område intill borgen.

När vi besöker området hjälps studenterna åt att gräva och försiktigt vända grästovorna upp och ner. Och det finns en stor förväntan i luften.

– Det är ju det här man har längtat efter hela tiden, sedan man började plugga arkeologi, säger Andreas Olsson, som är en av studenterna på plats.

Att vinden ligger på hårt och kyler ner är inget som bekommer studenterna. De gräver sig varma.

– Ja, det är rätt svettigt det här, säger Johan Lindberg.

Spår från förhistorisk tid

Ludvig Papmehl-Dufay är arkeolog och håller i utgrävningarna. Under tre veckor kommer de att vara på plats för att gräva ut tre separata schakt.

– Vi vet egentligen inte vad vi kommer att hitta. Det finns spår av aktiviteter från förhistorisk tid här, men vad vi kommer att hitta, ja, det får utgrävningarna visa, säger han.

Och för blivande arkeologer är det naturligtvis en stor möjlighet att få vara med vid utgrävningar av Sandby borg.

– Jag var så exalterad igår att det var svårt att somna, säger Andreas Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utgrävningar vid Sandby borg

Mer i ämnet