Bakterier som lever på järn och syre är grunden till bergets ekosystem. Foto: Olof Peterson, Magnus Ivarsson/NRM

Nya virus hittade i tunnlar för kärnavfall – 450 meter under jorden

Uppdaterad
Publicerad

Äspölaboratoriet ligger ett stenkast från kärnkraftverket i Oskarshamn, och byggdes för att studera slutförvaring av kärnavfall. Nu har forskarna hittat nya virus och bakterier i tunnlarna – som sträcker sig 450 meter under marken.

Det finns inte något radioaktivt avfall i tunnlarna – men tomt är det definitivt inte. Platsen har blivit en forskningsplats där forskarna undersöker hur virus och bakterier beter sig i extrema miljöer.

Nu har man upptäckt helt nya virus och ett levande bakterie- och virussamhälle.

– Genom storskalig sekvensering har vi hittat helt nya virus som infekterar många olika slags bakterier. Särskilt intressant var det att upptäcka virus som infekterar bakterier av den nyupptäckta gruppen Patescibakterier, något ingen gjort tidigare. Och virusen och bakterierna är aktiva. Genom att virusen dödar sina värdbakterier frigör de kol och näring, vilket gör att andra bakterier kan växa, säger Karin Holmfeldt, docent i ekologi, i ett pressmeddelande.

Förstå livets ursprung

Arbetet nere i de djupa tunnlarna ger forskarna en möjlighet att jämföra strukturer från bakterier som lever nu, och fossil som kan vara hundratals miljoner år gamla.

Det kan användas för att förstå livets historia på jorden och när man letar efter liv på andra planeter, till exempel mars.

Äspölaboratoiet

Äspölaboratoriet är ett delvis underjordiskt berglaboratorium på Äspö nära Oskarshamns kärnkraftverk.

Laboratoriet består av ett tunnelsystem på 460 meters djup, samt ett antal byggnader ovan jord. Anläggningen ägs och drivs av Svensk kärnbränslehantering AB och är byggt för att testa olika metoder och möjligheter vid slutförvaring av använt kärnbränsle.

Äspölaboratoriet har sedan färdigställandet även blivit ett populärt besöksmål. Sedan starten år 1995 har laboratoriet haft cirka 145 000 besökare.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.