I september förra året gick ett stort lastfartyg på grund utanför Oskarshamn, både fartygets kapten och styrman dömdes till fängelse på grund av sjöfylleri. Foto: Rebecca Karlsson

Nykterhetskontroll till sjöss resulterade i två fall av misstänkt sjöfylleri

Publicerad

Under februari månad genomförde Kustbevakningen en satsning på att göra nykterhetskontroller av sjöfarten. 107 personer på 45 större fartyg kontrollerades.

Av de 107 personerna som kontrollerades är två misstänkta för sjöfylleri. I ett pressmeddelande skriver Kustbevakningen är det det en positiv siffra. Men, att alkohol ändå förekommer och kan leda till olyckor innebär att det finns behov av fortsatta kontroller och information om reglerna.

Kontrollerna har gjorts i samverkan med polisen och Sjöfartsverket.

I Kalmar län gjordes två utandningsprover av personal på ett fartyg.

I Blekinge gjordes sex utandningskontroller på fem kontrollerade fartyg.

De båda misstänkta sjöfyllerierna rapporteras ha upptäckts i Gävleborg och i Västra Götaland.

I september förra året gick ett stort lastfartyg på grund utanför Oskarshamn och såväl fartygets kapten som styrman dömdes till fängelse på grund av sjöfylleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer