Särskilt yrkesskickliga ska premieras i det nya vårdavtalet Foto: TT

Nytt avtal för sjuksköterskor – särskilt yrkesskickliga ska premieras

Publicerad

Vårdförbundet har kommit överens med arbetsgivarna om en satsning på yrkesskickliga vårdarbetare. Men vem som kommer premieras och var pengarna ska tas ifrån, ska förhandlas lokalt.

I dag kom Vårdförbundet överens med arbetsgivarorganisationerna SKL och Sobona. De är överens om att prioritera ”särskilt yrkesskickliga” medarbetare, men avtalet är sifferlöst och innebär att nya löner ska förhandlas fram lokalt.

Det kommer innebära ett intensivt arbete för att komma överens om vilka som ska prioriteras lönemässigt och att få fram resurserna, säger Anna Seiborg Kidell ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

– Här lokalt kommer det betyda ett stort arbete tillsammans med arbetsgivarna för att det ska bli verkstad av avtalet. Det är rätt skarpa skrivningar i avtalet och det är mycket som ska göras lokalt.

10 000 mer för yrkesskickliga

Målet enligt henne är att dessa yrkesskickliga medarbetare ska höja sin månadslön med upp till 10 000 kronor, de kommande tre åren.

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) är nöjd med att kunna fortsatta förhandlingarna här.

– Detta betyder att vi kommer sitta ner regionalt och se över hur mycket pengar vi kan lägga på sjuksköterskorna. Det är bra när vi regionalt får vara med att påverka, säger han.

Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Han vill i nuläget inte kommentera hur resurserna till satsningen ska tas, eller vilka som ska prioriteras som särskilt yrkesskickliga.

– Det vi har till oss är att lägga större delen av våra resurser på de särskilt yrkesskickliga. Vi får tillsammans med facket identifiera kriterier för detta.

Risk för kritik

Det finns möjliga risker med att välja ut personer med särskild yrkesskicklighet. En liknande satsning på lärare, kallad lärarlöftet, sågs på vissa arbetsplatser som orättvis när det var oklart på vilka kriterier vissa personer premierades framför andra.

En kritik som är värd att lyssna på, enligt Mikael Johansson.

– Det är bra att vi vet att den risken finns, så vi kan minimera den tillsammans med vårdförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer