I detta område gäller skyddsjakten i Kronobergs län. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg/TT

Nytt beslut: Skyddsjakt på varg i delar av Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kronoberg har under torsdagen fattat beslut om skyddsjakt på den varg som angripit flera får i både Kronoberg och Skåne. Samma varg ligger även bakom sommarens angrepp i bland annat Jönköpings län.

Totalt har vargen attackerat och dödat får vid sju olika tillfällen i Kronoberg och Skåne län under september. Länsstyrelsen i Kronoberg skriver i sitt beslut att vargen har vant sig vid att angripa får och att den med största sannolikhet kommer göra det igen.

DNA-analyser har visat att det är samma varg som i somras låg bakom angrepp i Jönköpings län. Vargen har sedan dess vandrat ner mot Kronoberg och Skåne. Även länsstyrelsen i Skåne har tidigare beslutat om skyddsjakt – ett beslut de i dag förlängde samt utökade området för.

Länsstyrelsens Kronobergs beslut om skyddsjakt gäller till den 9 oktober och beslutet gäller i del av Markayrds, Älmhults, Tingsryds, Alvesta och Ljungbys kommuner.

Nedan kan du se fårägaren Markus Snygg berätta om vargattacken där han förlorade fem får.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markus Snygg förlorade fem av sina får vid en vargangrepp utanför Älmhult. Foto: Farhad Khalili/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer