Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya förslaget – riv delar av Ljungby lasarett Foto: SVT

Nya förslaget – riv delar av Ljungby lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronobergs arbetsutskott föreslår att delar av hus 1A på Ljungby lasarett ska rivas. Även hus 1C – som rymmer akuten och röntgenenheten – har brister.

I början av juni stoppades ombyggnationen av Ljungby lasarett till följd av omfattande brister i konstruktionen i hus 1A, som är en kontrorsbyggnad. Efter det upptäcktes ytterligare brister i hus 1C där röntgen, akuten och övrig sjukvård bedrivs. Nu har regionstyrelsens arbetsutskott kommit fram till att delar av hus 1A går att rädda – men att delar måste rivas ner helt.

– Vi har tagit ett inriktningbeslut om att riva den del av hus 1A som mestadels består av administrativa lokaler, säger Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande.

På tisdag nästa vecka kommer styrelsen att fatta det formella beslutet, men redan idag står det klart att förstärkningar av trappuppgångar och hisschakt behöver göras. Även en ny vägg måste byggas omgående.

– Vi behöver ta fram en plan för hela Ljungby lasarett. Även hus 1C har brister och ett inriktningsbeslutet gör det möjligt för vidare utredningar för att veta exakt vad som behöver göras, säger Mikael Johansson.

Rivningen av delar av hus 1A beräknas kosta 24 miljoner kronor. Det är fortfarande oklart vad en ny byggnad skulle kosta. Att förstärka eller renovera hela hus 1A skulle kosta 108 miljoner kronor, enligt en kalkyl från arbetsutskottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ombygget av Ljungby lasarett stoppas - kan behöva göras om från grunden

– Den bästa lösningen är att riva delar av hus 1, det är därför vi förslår det alternativet, säger Mikael Johansson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer