• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I och med gräsbytet och förbudet mot bekämpningsmedel kan Nybro GK bli en av de få giftfria golfbanorna i Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt gräs ska hjälpa mot svampangrepp på golfklubb

Publicerad

Nybro GK har sedan många år plågats av svampangrepp på golfbanans greener. Något som inte är ovanligt – men just Nybro golfklubb ligger i ett vattenskyddsområde och där ska man inte bespruta. Nu ska kommunen sponsra golfklubben med en halv miljon kronor för att anlägga ett resistent gräs.

Efter ett beslut i Mark- och miljödomstolen får klubben inte längre bespruta greenerna med växtskyddsmedel. En lösning kan vara att importera ett mer resistent gräs från medelhavstrakterna.

– Vi har en plan att byta ut befintligt gräs på greenerna som klarar svampangrepp bättre, säger Karl-Martin Härström, ordförande i Nybro GK.

Den totala summan som styrelsen budgeterat för är 3,5 miljon kronor vilket innebär både att byta gräset på greenerna men även att se över vattenbesparande åtgärder. Och golfklubben får hjälp av kommunen, som skjuter till 500 000 kronor.

– Vi har jobbat under flera år tillsammans med Nybro golfklubb för att hitta en bra lösning. Det här med att betala 500 000 kronor ur vår landsbygdsfond, då alla kriterier faller på plats. Instiftandet skedde efter några goda år i kommunen och är till för att betalas ut till föreningar, personer och andra som gör insatser för att bevara landsbygden, säger Christina Davidsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nybro kommun.

Gräset kan bli en del i ett större ekologiskt grepp inom klubben

Förslaget kommer att presenteras för golfklubbens medlemmar i november som då får ta ställning till förslaget. Något som kan resultera i fler nyheter för klubben.

– När vi nu blir giftfria känner jag som är ansvarig för driften att det ska genomsyra vår verksamhet, allt från hur vi tar tillvara vårt avfall, till vad vi serverar för mat i restaurangen och allt övrigt som har med miljön att göra, säger Karl-Martin Härström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer