Mohamed Abdi Elmi startar nytt parti i Växjö Foto: SVT

Nytt parti startas av avhoppare från Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Abdi Elmi hoppade av Socialdemokraterna i Växjö 2015, men nu gör han comeback i politiken och startar ett nytt parti.

Det nystartade partiet Rättvisa Rörelse Partiet kandiderar till kommunfullmäktige i Växjö och regionfullmäktige i Region Kronoberg.  

– Jag tror att det behövs flera partier för alla delar inte åsikter med de partier som finns. Jag vill därför starta ett parti som jobbar för rättvisa, säger Mohamed Abdi Elmi. 

Fler billiga bostäder 

De viktigaste frågorna för partiet är enligt Abdi Elmi jobb, utbildning, familjefrågor och bostäder. Genom de frågorna tror han att partiet kan locka unga väljare. 

– Det finns både många som bor trångt och det är också många som saknar bostad. Det byggs inga billiga bostäder i Växjö idag. En nybyggd etta kan kosta 7000 kronor per månad. Det är många som sagt till mig att om jag kan ändra på det så är de beredda att rösta på er, säger han. 

Vill ge unga en bättre framtid 

För att få fler unga i jobb tycker han att skatten ska minskas för små företag om man anställer unga arbetslösa personer. Han är medveten om att den frågan inte kan bestämmas i kommunfullmäktige, men det är en vision som han ser kan ge ungdomar en bättre framtid. 

– Vi vill också jobba mot utanförskap. Det är många som är arbetslösa. Det behövs tidigare insatser i skolan och föräldrar behöver mer stöd för att kunna hjälpa sina barn.  

Lämnade politiken efter konkurs 

Efter att Växjö tingsrätt försatte Mohamed Abdi Elmi i personlig konkurs 2015 valde han att lämna sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna. Han hade då skatteskulder på omkring 900 000 kronor, enligt Smålandsposten.

– Det var av personliga skäl som jag lämnade politiken, säger han till SVT.

Han tror att han har nytta av sin politiska erfarenhet, när han går till val för Rättvisa Rörelse Partiet. 

– Jag satt i kommunstyrelsen, i tekniska nämnden, i utbildningsnämnden och i arbete och välfärd. Det gör att jag har kunskap när det gäller kommunala frågor. 

1. Mohamed Abdi Elmi, Egenföretagare

2. Abeer Imad Mahsin, Tolk

3. Thomas Käll, Handledare

4. Sarchel Mohammad, Egenföretagare

5. Abdinasir Mohamed Ali, Student

6. Zahro Yusuf, Student

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet