Foto: Thomas Johansson/TT

Nytt samarbete ska minska antal försvunna personer

Publicerad

Senaste tiden har antalet anmälningar om försvunna personer ökat. Nu ska polisen börja samverka med socialtjänst, sjukvård och gruppboenden för att minska siffrorna.

Första halvåret 2020 har polisregion Syd tagit emot omkring 3400 anmälningar om försvunna personer. Det är nästan 19 personer per dygn. I region Kronoberg och Kalmar är siffran 635, omkring 3.5 per dygn.

Samma personer försvinner

Polisen skriver på sin hemsida att det ofta är samma personer som försvinner flera gånger. Ofta handlar det om demenssjukdom eller psykisk ohälsa.

– Varje försvinnande skapar stor oro i omgivningen kring den som är borta och även fara människors liv. Det är också synd att den sjukdom eller psykisk ohälsa som finns i en människas vardag blir till polisiära ärenden, säger Peter Martin, som jobbar med försvunna personer på polisens ledningscentral Syd.

Kommer kontakta boenden

För att minska antalet flergångs-försvinnanden kommer polisen nu att kontakta personal eller boende om en person har försvunnit mer än tre gånger på kort tid. De kan då föreslå nytt boende för personen, eller förändrad bemanning som hindrar personen från att försvinna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.