Nytt snabbspår för nyanlända akademiker Foto: SVT.

Nytt snabbspår för nyanlända samhällsvetare

Många nyanlända hos arbetsförmedlingen har en akademisk bakgrund som samhällsvetare och ekonomer. Linnéuniversitetet satsar nu på korta intensivutbildningar för att ta tillvara denna kompetens.

Regeringen har beslutet att ta fram ett snabbspår för nyanlända samhällsvetare, ekonomer och jurister. Linnéuniversitetet är ett av de tre lärosäten som får uppdraget via Arbetsförmedlingen.

– Behovet av denna kompetens i vårt samhälle växer samtidigt som många inskrivna nyanlända hos arbetsförmedlingen har den bakgrunden. Det blir en perfekt matchning, säger Linda Leonhardt, ansvarig för validering på Linnéuniversitetet.

I april kommer 20 personer att vidareutbildas, de kommer att läsa 30 hp som motsvarar en och en halv termin.

– Många kommer att kunna jobba som handläggare och administratörer inom offentlig verksamhet, på skatteverket eller försäkringskassan till exempel, säger Linda Lionhardt.

De antagna nyanlända akademikerna ska ha en högskoleutbildning på tre år eller längre.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer