Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn tas ur drift

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Eon extra bolagsstämma beslutat att både O1 och O2 vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ur drift.

Reaktor 2 vid Oskarshamns kärnkraftverk kommer inte att tas i drift igen, och Eon räknar med att stänga ner reaktor 1 någon gång mellan 2017-2019.

– Vi har gjort en grundläggande ekonomisk analys och ser tydligt att det inte finns några ekonomiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare, säger Louise Gudmundson, pressansvarig på Eon Sverige.

OKG:s vd Johan Svenningsson skriver i ett pressmeddelande att det är ett tråkigt besked för honom och för medarbetarna, men att inga omedelbara uppsägningar är nödvändiga.

Tre faktorer

Den dåliga lönsamheten beror enligt Eon på tre saker: de låga elpriserna, effektskatten på kärnkraft och de omfattande kraven på investeringar för att hålla en hög säkerhet.

– Vi tycker ju det här är jättetråkigt att behöva fatta det här beslutet, av många anledningar, säger Louise Gudmundsson.

Innan O1 kommer tas ur drift måste Eon få tillstånd från Mark- och miljödomstolen. En ansökan har redan lämnats in i väntan på dagens beslut.

– Vi tror att vi kan få ett tillstånd att stänga ner någon gång 2017 – 2019, säger Louise Gudmundsson.

Men fram till dess ska O1 fortsätta att leverera el.

Beslutet kritiseras

Kritiken har varit hård, bland annat från fackförbunden, eftersom det har pumpats in mycket pengar i moderniseringen av O2:an, åtta miljarder kronor sedan 2004. Louise Gudmundsson försvarar beslutet om modernisering som togs 2006, men säger att förutsättningarna förändrats sedan dess.

– Vi kan inte se det som pengar i sjön, för vi har varit tvungna att säkra driften av anläggningen fram till i dag och har följt de säkerhetskrav som finns. Och vissa av arbetena hade vi varit tvungna att göra i alla fall, säger Louise Gudmundsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet