Foto: OKG

O3:an världens renaste kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med alla världens kokvattenreaktorer har Oskarshamn 3 den bästa radiologiska statusen. Det visar ny internationell statistik.

Oskarshamn 3 har nu ett av de lägsta utfallen i mätningarna i kärnkraftsverkets historia. Jämfört med alla övriga kärnkraftsreaktorer av samma typ har O3 också det bästa värdet av alla.

Det visar jämförelserna av kollektivdos, som är det begrepp som brukar användas för att ange den radiologiska statusen och renheten i en kärnteknisk anläggning.

Statistiken kommer från det internationella samarbetsorganet World Assocation of Nuclear Operators, WANO.

Utfallet för O3 var 0,32 mansievert, jämfört med det genomsnittliga värdet 1,19 mansievert, skriver OKG i ett pressmeddalnde.

– Vi har under en längre tid haft en positiv trend beträffande den radiologiska statusen och renheten i våra anläggningar, kommenterar VD Johan Dasht i pressmeddelandet.

OKG förklarar framgången med att samarbetet mellan drift och underhåll nu har finslipats ytterligare och fungerar bättre än någonsin.

Vad innebär kollektivdos?

Begreppet kollektivdos används för att ha rikt- och planeringsvärden för den radiologiska miljön i kärntekniska anläggningar och definieras som produkten av antalet bestrålade personer och deras genomsnittliga stråldos. Kollektivdos mäts i enheten mansievert.

Källa: OKG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.