Foto: SVT

Experten: ”Odemokratisk att utesluta oppositionen”

Publicerad

Det är ovanligt men inte olagligt att inte ge oppositionen en vice ordförande-post.

– Det här är ytterst omoraliskt, odemokratiskt och oschysst, men fullt lagligt, menar historikern och statsvetaren Erik Wångmar på Linnéuniversitetet.

Det vanligaste är att oppositionen innehar vice ordförande posten eller andra vice ordförande posten om en sådan finns i kommunen. Men i Vimmerby vill nu de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inneha både ordförande och vice ordförande-posten, och ensamma sitta i presidiet.

– Det som M och S förslår nu är synnerligen olämpligt och helt tokigt, säger Erik Wångmar.

Kaotiskt i kommunhuset

Ingela Nilsson Nachtweij (C) beskriver läget i kommunhuset som kaotiskt och känslorna är många.

– Frustrerande, beklagligt och sorgligt, vi ser nu hur det politiska landskapet utvecklas det går mot mindre samarbeten.

Helen Nilsson (S) tycker att det här blivit en allvarligare konflikt än vad det borde ha varit.

– Oppositionen har bestämt sig för att vara emot och se det som en inskränkning i demokratin, men jag som Socialdemokrat menar att det inte är det.

Erik Wångmar säger att Socialdemokraterna i Vimmerby kan fälla krokben på sig själva genom att utesluta oppositionen i det förberedande presidiet.

– De hade nyss den positionen själva och efter nästa val så kan de hamna i opposition igen, säger Erik Wångmar.

S+M kan straffa sig

Erik Wångmar säger även att det nya samarbetet över blockgränserna har straffat sig på sikt genom att väljarna inte röstar på partierna i nästa val, det har han sett exempel på både från Nybro och Västervik.

– På kort sikt får de ett fastare grepp om politiken, men det har straffat sig på lång sikt, säger han.

– Det är vi medvetna om att ett parti kan komma ut som förlorare ur detta, men det är det värt för att få sitta i majoritet, säger Helena Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer