Matilda Olstorpe är vd för företaget Vegafish som är först i Sverige med att odla jätteräkor. Foto: Erland Vinberg/TT

Odling av jätteräkor kan bli möjligt i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga myndigheten Vinnova har beviljat 900 000 kronor till en förstudie om att odla fisk eller räkor på land i Växjö.

Bakom initiativet till förstudien står bland annat Växjö kommun, Energikontor Sydost samt den nybildade nationella föreningen Refarm 2030 som har sitt säte i Växjö. Idén är att jobba för en ökad hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.

– Vi vill undersöka möjligheterna att odla räkor eller fisk i bassänger som är gjorda av återvunnet material. Tanken är att uppvärmningen av vattnet hämtas ur en spillvärmekälla inom industrin, säger Maria Unell som är projektledare för Refarm 2030.

Återvinning är nyckeln

I projektet ingår det sammanlagt fyra olika partners, bland annat kommer ett företag i Växjö undersöka hur man kan utnyttja spillrester av betong från byggarbetsplatser för att bygga bassängerna.

Konceptet med odling av jätteräkor på ett klimatsmart sätt inleddes i Uppsala efter ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversietet. Anläggningen invigdes i mars förra året av landsbyggdsministern Erik Bucht (S) och är den första av sitt slag i Sverige.

Bråttom med lösningar

Enligt siffror från World Resources Institute behöver fiskodlingar globalt sätt öka med 133 procent fram till år 2050.

– Det gäller att snabbt komma igång med klimatsmarta och hållbara fiskodlingar inför framtiden. Vi blir allt fler människor på jorden och haven håller på att fiskas ut, säger Maria Unell.

Förstudien om att möjliggöra räkodlingar i Växjö kommun kommer att pågå fram till maj 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer