Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pontus Wefling från Kalmar skulle hämta ut ett självtest men fick snopet vända hemåt eftersom lådan var tom. Se varför, i klippet. Foto: SVT / Niclas Wimmerberg

Ökad smittspridning i Kalmar – då tar självtesten slut

Uppdaterad
Publicerad

På flera hål i Kalmar län har lådorna med självtest för covid-19 tagit slut efter ökad smittspridning – och att vissa tar fler test än man behöver. Nu efterfrågar regionen större testkapacitet från Folkhälsomyndigheten.

Förra veckan kunde Region Kalmar se en påtaglig ökning i antalet coronafall, i Torsås konstaterades 72 nya fall förra veckan.

Samtidigt har regionen problem med att de utplacerade lådorna med självtest tar slut. Under måndagen kunde man mötas av tomma lådor i Torsås, Kalmar och Oskarshamn.

Men det är inte bara ökningen av coronaviruset som är orsaken.

Tar fler test än man behöver

Andra orsaker enligt Region Kalmar är ökad spridning av andra förkylningsvirus, att även fullvaccinerade ska provta sig vid symprom, – och att folk tar med sig fler kit än de egentligen behöver.

– Lådorna göra att tillgängligheten är god. Men det kräver att allmänheten tar ansvar och inte tar mer än man ska ha, säger Andreas Delphin, coronasamordnare i regionen.

Vill ha större testkapacitet

I dag har regionen efterfrågat en större testkapacitet hos Folkhälsomyndigheten uppger Andreas Delphin.

– Om Folkhälsomyndigheten vill se en stor, bred provtagning måste de också bjuda till på kapaciteten, säger han.

Det var i slutet av oktober som Region Kalmar började ställa ut lådor med coronatest för självplock i tre kommuner, vilket senare har utökats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer