Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolor i Älmhult, Växjö och Alvesta har fått gå över till distans, på grund av smittspridning. Hör Pernilla Tornéus (M), utbildningsnämnden i Växjö, om beslutet. Foto: SVT

Ökad smittspridning bland elever – här är skolorna som går över till distans

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Kronobergs län har tagit beslut om att övergå till distansundervisning efter utbrott av covid-19 bland elever och personal.

Sedan påsklovet har region Kronoberg sett en ökad spridning av covid-19 i åldrarna 15-19.

Nu inför två högstadieskolor i Växjö distansundervisning för årskurserna 8 och 9, efter att både lärare och barn har blivit sjuka. Skolorna som berörs är Teleborgs Centrumskola och Pär Lagerkvistskolan i Växjö, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

Varför inte fler klasser?

– För vi ser att smittspridningen är koncentrerad kring dessa klasser. Vi ser inte att vi behöver mer för att förebygga smittspridningen och vi inför inte distansundervisning där det inte är nödvändigt, säger Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden, till SVT.

Beslutet som gäller till nästa fredag, togs efter en rekommendation från regionens smittskyddsläkare, sedan man sett att fler och fler barn och lärare blivit sjuka på de här skolorna.

– Men det är fortfarande ganska låga tal. De senaste två veckorna rör det sig om mellan 20-30 fall på vardera av dessa skolorna.

Högstadieskola stängs

På internationella skolan i Älmhult har två elever och två lärare blivit sjuka i covid, där har skolan beslutat att stänga hela högstadiet.

– Alla som har varit i kontakt med de här personerna ska nu testas, säger rektor Maria Haglund, till Smålandsposten.

Till SVT förklarar Maria Haglund att personalbrist är en viktig orsak till beslutet. Skolan räknar med att ta emot sina högstadieelever igen på måndag nästa vecka.

Även mellanstadieskolan Grönkullaskolan i Alvesta har tagit beslut om distansundervisning, här gäller det årskurserna fem och sex, skriver kommunen på sin hemsida. Orsaken är hög personalbrist i kombination med ökad smitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet