Borgholm Energis vd Markus Wertwein-Ros berättar att bolaget var tvungna att vidta åtgärder under sommaren för att handskas med den ökade vattenförbrukningen. Foto: TT/Borgholm Energi

Coronaflyktingar fick Borgholms vattenförbrukning att rusa

Uppdaterad
Publicerad

Vattenförbrukningen i Byxelkrok ökade markant mellan mars till september. Något som tros bero på att det vistats mer folk på Öland under coronapandemin.

Under sommaren tvingades Borgholm Energi vidta åtgärder då vattenförbrukningen sköt i höjden runt Byxelkrok med omnejd.

– Vi fick stötta med leveranser i det nätet för att kunna leverera vatten till alla kunder. Det har vi inte behövt göra på många år, säger Borgholm Energis vd Markus Wertwein-Ros.

Onormala skillnader

Markus Wertwein-Ros, förklarar att de vanligtvis har toppar i vattenförbrukningen under Ölands högsäsong, men att de under detta år sett skillnader som inte hör till vanligheterna. Vattenförbrukningen var ovanligt hög från slutet av mars. Mellan slutet av mars till juli var det en ökning på 70 procent jämfört med föregående år.

– Det var ju en högre grundförbrukning än det brukar vara. Vi har våra toppar, men grundförbrukningen brukar vara ganska stabil, säger Markus Wertwein-Ros.

Sedan september är förbrukningen på normal nivå igen.

Misstänkte läckor

Borgholm Energi misstänkte först att den ökade vattenförbrukningen kunde bero på läckor i ledningsnätet. Ett läcksökningsarbete genomfördes men de hittade inte några större läckor som kunde vara förklaringen. En av anledningarna till den ökade förbrukningen kan vara att många har flytt till sina fritidsboenden på Öland under coronapandemin.

– Det är nog en av anledningarna, ja. De som befunnit sig i området säger att det varit mer folk i området än vad det brukar vara. Affärer och så har ju också haft mer besökare, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarar på de vanligaste missförstånden kring allt som har med grundvatten att göra. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer