Helena Björnström, svampkonsulent. Foto: Privat

Här är gruppen som delar svampråd på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Smålands publicering om det olämpliga i att få sina svampar artbestämda på sociala medier kommer nu reaktioner. ”Det är okej så länge man vet vem som svarar”, hävdar svampkonsulenten Helena Björnström.

Helena Björnström är svampkonsulent och en av administratörerna i ett svampforum på sociala medier. Hon reagerar på den uppmaning som svampkonsultent Marie Jadner riktade till alla svampplockare i söndags, att man inte ska be om artbestämning på sociala medier.

Marie Jadner uppmanade i stället alla som är intresserade att själva lära sig. ”Att plocka svamp för att äta är farligt och man måste veta vad man gör”, sade hon bland annat.

LÄS OCKSÅ: Experten varnar, undvik svamp på sociala medier

Helena Björnström håller till viss del med sin konsultenkollega, men menar ändå att det är okej att fråga om svamparter på facebook och andra sociala medier så länge man vet vem som svarar. Och i det forum där hon är administratör är flera medlemmar svampkonsulenter och mykologer, säger hon.

– Svampintresset är så pass stort och måste tillgodoses på något sätt, säger hon, och då är det bättre att det sker under någorlunda kontrollerade former.

Kan man vara hundra procent säker på att den som svarar i forumet verkligen är svampkonsulent eller mykolog?

– Nej, det kan man inte vara. Det kan slinka igenom att andra svarar. Vi administratörer hinner inte kolla alla inlägg. Det är inte helt optimalt men det är ändå bättre att svampfrågor kommer upp i en grupp med svampkunniga medlemmar och mykologer.

Efterlyser myndighet

Och för att det ändå ska bli så säkert som möjligt finns det regler för vilka uppgifter om svampen som ska bifogas frågan, och hur svampen ska vara fotograferad.

– Det är jätteroligt med det stora svampintresset, säger hon, men det finns ett behov av hjälp. Det bästa hade varit om det funnits nån typ av professionellt forum, en myndighet, säger Helena Björnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer