Lena Andersson Nazzal är vaccinsamordnare i Region Kronoberg. Foto: SVT

Regionerna om Fas 3-beskedet: ”Hela Sverige väntar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart vilka patienter som ska ingå i riskgrupper som enligt plan ska vaccineras i fas tre. Regionerna väntar på besked från Folkhälsomyndigheten – men när det beskedet kommer är oklart. – Hela Sverige väntar på att få veta vilka patienter det är, säger Lena Andersson Nazzal vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Fas ett är den som just nu pågår, där omsorgstagare och personal på äldreboenden inklusive sjukhuspersonal som vårdar covidsjuka får vaccin mot covid-19.

Planen är att inom både Region Kronoberg och Region Kalmar län i februari övergå i fas två. Det vill säga att vaccinera alla över 70 år.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Patienter i riskgrupp

I fas tre väntar riskgrupper i åldern 18-69 år. Men vilka dessa är och hur de ska prioriteras är ännu oklart.

– Folkhälsomyndigheten håller på att titta på vilka som ska ingå i fas tre. Hela Sverige väntar på att få veta vilka patienter det är, säger Lena Andersson Nazzal.

Det finns enligt henne heller inget datum för när detta kan komma att presenteras.

– Vi planerar i Region Kronoberg att ge vaccin på sjukhusen i Ljungby och Växjö för denna grupp. Men vi behöver få uttalat vilka som ska ingå i fas tre.

Mer om de olika faserna kring vaccineringen mot covid-19 kan du läsa på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet