”Lars” berättar om sin bostadssituation för SVT:s reporter. Foto: SVT

Illegala bostadsmarknaden – drygt hundra vräktes förra året

Uppdaterad
Publicerad

Många personer är beredda att hyra ut sina lägenheter olagligt, trots risken att förlora sitt förstahandskontrakt. SVT:s reporter testade att söka bostad på sociala medier.

En förfrågan gav snabbt flera svar. De som svarade var väl medvetna om att andrahandsuthyrningen i deras fall var olaglig, men valde ändå att göra det med försäkringar som att ”hyreskontraktet står bara mellan oss” och ”jag har förståelse för om du vill ha nåt mer legalt, men det kan jag inte lova dig”.

”Växjöbostäder tillåter inte andrahandsuthyrning av rummen på Campus, men folk hyr ut ändå. Kontraktet kommer att gälla bara mellan dig och mig.” Foto: Skämdump-chat

Handlar om pengar

Det vanliga är att skillnaden mellan den ursprungliga hyran och andrahandshyran är stor.

– Flertalet av de som hyr ut i andra hand är personer med dålig ekonomi som behöver ett extra tillskott av pengar, säger Per Stephani , VD på Kalmarhem.

Och oftast är även de som hyr i andra hand personer som är mer ekonomiskt utsatta. Det kan till exempel vara papperslösa som inte har rätt till stöd från samhället.

”Kan inte bo utomhus”

”Lars” befinner sig illegalt i Sverige och jobbar svart i Växjö. Han har inte kunnat hyra bostad på annat sätt än att hyra i andra hand, något som kostar honom cirka 3000 kronor för ett litet rum utan kök och toa.

– Jag är medveten om riskerna och att jag kan bli lurad, men för mig finns inget alternativ till att hyra svart. Jag kan inte bo utomhus, säger ”Lars” till SVT Nyheter Småland.

Och detta är något som Martin Eneborg på Växjöbostäder känner igen:

– Det är oschysst att människor utnyttjar andra som är i en svår situation, säger han.

Misstänkta ärenden utreds

Både Växjöbostäder och Kalmarhem utreder ständigt misstänkta olagliga andrahandsuthyrningar.

– Vi får löpande in tips om andrahandsuthyrning, säger Martin Eneborg på Växjöbostäder. Det är hyresgäster, anlitade entreprenörer och egen personal som bidrar med de flesta tipsen. Och vi gör utredningar.

Enligt statistik från Växjöbostäder blev 106 personer förra året vräkta från sina hyreslägenheter i Växjö på grund av andrahansuthyrning. Detta ska ses mot bakgrund av att det totala antalet ärenden som utreddes var 215.

Motsvarande siffror för Kalmarhem är 9. Här utreddes 30 ärenden.

Enligt hyreslagen som kom 2013 måste en hyresgäst ha hyresvärdens godkännande för att kunna hyra ut sin bostad i andra hand. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.