Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Museet skulle bland annat visa fynd från Eketops borg. I klippet hör du mer om planerna för museet. Foto: TT

Öland vill ha eget historiskt museum – första mötet idag

Publicerad

Planerna på ett eget historiskt museum på Öland har funnits i flera år, men först nu finns en plan på hur det skulle kunna genomföras. Idag fick man besök från Stockholm – ett första steg mot ett eget historiskt museum.

Idag besökte representanter från Statens historiska museum Öland för att tillsammans med Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar läns museum, Linnéuniversitetet, Ekerum Resort Öland och kommunerna i Borgholm, Mörbylånga och Kalmar titta vidare på förutsättningarna att skapa ett öländskt historiskt museum.

– Det är märkligt egentligen att det inte redan finns ett museum på Öland som kan beskriva all historia som finns här, det borde ha funnits för länge sedan, säger Peter Sandwall, landshövding i Kalmar län.

Planerna på ett eget historiskt museum på Öland har funnits i flera år, men först nu har parterna en plan på hur det skulle kunna genomföras.

– Detta har diskuterats i många år men man har inte kommit överens om hur det skulle göras. Nu har Ekerum resort visat intresse för att bygga i samband med att de bygger ut sitt hotell, och det har enat parterna i sina planer, säger Christina Karlberg, kommunikationschef Länsstyrelsen i Kalmar län.

Öland rikt på fornfynd

Öland är ett av de områden i landet som är rikast på fornfynd – och tanken är att kunna visa upp dem på hemmaplan – i stället för att som idag, skicka allt upp till Stockholm.

– Detta är första gången man har ett konkret möte med Statens historiska museum, så det finns inga beslut och kommer inte fattas beslut i morgon heller, men att det finns intresse från Stockholm är stort i sig, säger Christina Karlberg.

Hur ser planerna ut?

– Vi pratar om att bygga ett riktigt museum på Öland, inte bara en liten monter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer