På Böda Sand investerar man 18 miljoner i en solcellspark.

Ölands campingar investerar 22 miljoner i solceller

Publicerad

Pandemin blev en framgång för Ölands campingar. Svårigheten att åka utomlands resulterade i överfulla campingar – och nu satsar camping Ölands medlemmar bland annat 22 miljoner på att bygga solceller.

Föreningen Camping Öland består av sammanlagt 22 campingar. Till sommaren 2023 investerar campingarna nu för fullt. Dels handlar det om renoveringar av befintliga byggnader, men man satsar också på utbyggnad av solceller.

Enligt Camping Öland så byggs det solceller för drygt 22 miljoner, där de största investeringarna sker på Böda Sand, Lundegårds camping.

– På Böda bygger man en solcellspark för 18 miljoner kronor, och på Lundegård investerar man 4,5 miljoner kronor, säger Camping Ölands ordförande Hans Gerremo.

Enligt Hans Gerremo handlar det dels om hållbarhet, men också om att elpriserna rusat i höjden.

– En liten camping har också satt upp en liten vindsnurra.

Turisterna stannar kvar

Enligt Hans Gerremo så är trycket på campingarna fortsatt högt även efter pandemin, nu beroende på den svaga svenska kronan. Utländska gäster söker sig till ön, och även de svenska turisterna verkar stanna kvar.

– Många har vant sig vid att det går bra att stanna kvar i Sverige, jag tror att det håller i sig flera år framöver.

ARKIV: Camping på Öland renar havsvatten till dricksvatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Havsvattnet från Östersjön pumpas in till en anläggning och genomgår en reningsprocess för att sedan omvandlas till rent dricksvatten. Hör mer om processen i videoklippet ovan. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.