Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av områdena som Länsstyrelsen i Kalmar Län föreslår är längst med Ölands östra kust. Till vänster i bild, Kerstin Persson, mjölkbonde på Öland. Foto: William Frykfeldt/Hanna Nilsson/SVT

Mjölkbonden på Öland chockad över förslaget om nya skyddsområden: ”Det är helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar Län utreder frågan om fler Natura 2000-områden på Öland och runt Kalmarsund. Skyddet är tänkt att främja Ölands rika fågelliv, men mjölkbonden Kerstin Persson är kritisk och menar att ett beslut i långa loppet kan skada fågellivet.

Regeringen har gett tolv länsstyrelser i landet i uppdrag att utreda nya Natura 2000-områden för fåglar. Bland annat vill man att hela den östliga kustremsan på Öland, utsjöbanker till sjöss, samt områden i Kalmarsund ska omfattas.

– Av vissa arter är det upp till 80 procent av hela nationella populationen som häckar på Ölands östra strandängar, säger Martin Unell, enhetschef på skyddsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar Län.

Men utan lantbrukarnas betande djur kan förslaget enligt lantbrukarna bli kontraproduktivt.

– Det bästa skyddet för fåglarna är det aktiva och attraktiva lantbruket, säger Kerstin Persson.

Fler begränsningar

För lantbrukare på den östra sidan av Öland kan de nya skyddsområdena innebära en oviss framtid. Om planerna på nya skyddsområden går i lås kan framtidens lantbruk stå hotat. Det menar i alla fall Kerstin Persson som är mjölkbonde på Öland.

– Lek med tanken att vi snabbt måste gräva en damm, och så kanske det tar tre år att få tillstånd, säger Kerstin Persson.

Karta över områden som Länstyrelsen föreslår ska bli skyddszoner för fåglar. Foto: Länsstyrelsen Kalmar Län

Eftersom skyddet i Natura 2000-områdena är starkt blir processer som markarbeten, till exempel  att bredda ett grindhål i en stenmur, komplicerade. Ansökningar måste skickas och godkännas innan arbeten får utföras.

Länsstyrelsen ser problemen

Även Länsstyrelsen inser att det kommer bli en del problem.

– Jag tror faktiskt inte alla blir nöjda, säger Martin Unell.

För att utvecklingen av lantbruket ska fortsätta kan Länsstyrelsen tänka sig att skjuta till pengar.

– Det vi kan göra är att gå in med extra pengar där vi kan restaurera betesmarker och återskapa fuktängar som är bra i ett förändrat klimat för att öka betesdriften, säger Martin Unell.

Länsstyrelsen har av regeringen fått mer tid att redovisa förslaget. Synpunkter från fastighetsägare och sakägare tas emot av Länsstyrelsen fram till den 25 september i år.

Vad är ett Natura 2000-område?

Natura 2000-områden är ett skydd som har skapats för att specifika arter och naturområden ska bevaras. Varumärket Natura 2000 är ett europeiskt initiativ som leds av EU.

Målet är att varje medlemsland ska skapa områden för att tillsammans bilda ett nätverk av olika livsmiljöer. Vilka miljöer det handlar om bestäms utifrån ett europeiskt perspektiv.

Totalt finns det dryg 4000 områden i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.