Ölandsbron Foto: TT

Stormen Knud kan göra att Ölandsbron stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Ölandsbron kan tillfälligt stängas av om ovädret skulle tillta. Trafikverket håller sig ständigt uppdaterade.

Ett körfält på bron var tidigare avstängt. Foto: Helmuth Petersson

– Vi undersöker löpande om det finns anledning att stänga av bron och vi förhåller oss hela tiden till de prognoser vi får in. Vi har olika vindmätare och folk på plats som håller oss uppdaterade och mäter av, säger Joanna Ljunggren Trafikverkets presskommunikatör.

Vad skulle krävas för att stänga av bron?

– Det finns en kritisk punkt vid 30 sekundmeter, men vi har egentligen ingen fast gräns utan det är ifrån situation till situation, säger Joanna Ljunggren.

Vad skulle kunna hända i värsta fall?

– I värsta fall så skulle fordon kunna blåsa av bron eller kollidera med varandra och så vidare, säger Joanna Ljunggren.

Information från SMHI

Definition för Varning klass 1 mycket hårda vindbyar: Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.