Ölandsbron renoveras Foto: SVT

Ölandsbron snart helt elektrisk

Publicerad

Ett renoveringsarbete kommer att påverka framkomligheten mellan Öland och fastlandet från den 18 mars till den 17 juli 2019. Då renoveras den sista deletappen för den här gången. En del av renoveringen består i att strömföra bron.

18 600 fordon åker i snitt över bron per dygn och under sommartid är medeldygnstrafiken 25 000 fordon. Det innebär ett starkt slitage på bron samtidigt som hav och vindar påverkar brons konstruktion och livslängd.

Elektrisk renovering

Renoveringen består bland annat i att man skall reparera kantbalken, byta beläggning och strömföra norra delar av bron med ett så kallat katodiskt skydd. Resten av bron är sedan tidigare redan strömförd med svag ström. Detta görs för att skydda bron mot framtida rost.

– Det är inte så vanligt att man använder sig av den metoden i Sverige, den är mer vanlig i Danmark. Men det är inget som man kan få en stöt av, säger projektledare Johan Wesley.

Svårare framkomlighet

Ölandsbron har i dagsläget fyra körfällt. Två in mot fastlandet och två i riktning mot Öland. Ett av varje körfält kommer under renoveringstiden att stängas av vilket också kommer leda till en lägre maxhastighet på 70 km/tim över bron.

– Det kommer bli risk för köbildning under tillexempel påskhelgen. Så det gäller att vara ute i god tid, säger projektledare Johan Wesley.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer