Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linn Johansson säjler pumpor på Eriksöre bygata. Hon fyller på i lådorna och håller också koll på att det inte ska bli för trångt runt henne och hennes pumpor. Foto: SVT

Skördefesten ställdes in – men besökare kommer ändå

Uppdaterad
Publicerad

Solen gassar och pumporna är klara för skörd. Men skördefest, som det brukar vara sista helgen i september är det inte. Fast en hel del besökare har i alla fall åkt till Öland.

– Vi har satt upp ett plastskydd här som ska skydda mot coronavirus, säger Lars-Åke Andersson som säljer pumpor inne i en lada.

Även om kommersen är igång på Eriksöre bygata är det ändå inte som vanligt.

– Här brukar det ju vara upp till 80 olika försäljare, i år är det bara lite över tio. Och de som inte kommer härifrån står utomhus och säljer sina saker, säger han.

Från Ulricehamn för isterband

Trots att själva skördefesten uteblivit har besökare hittat till Öland. Till och med långväga besökare. Marianne Sundin och Gudrun Johansson har rest från Vegby utanför Ulricehamn. De ska köpa isterband.

– Vi var här förra året och det var så trevligt, säger Marianne.

Är ni inte rädda för att utsättas för coronasmitta när ni är här?

– Nja, nej, det är klart man måste vara försiktig. Jag har ju respekt för det, säger Gudrun Johansson.

”Alla måste skärpa sig”

Biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer på region Kalmar säger att det är viktigt att de besökare som kommer håller avstånd.

– Visst kan man förvänta sig att fler åker till Öland nu i helgen, men det torde inte alls bli lika många som om det vore en vanlig skördefest. Så jag är inte särskilt orolig för smittspridning.

– De som är över 70 elller i riskgrupperna bör kanske avstå. Och för alla så gäller det att skärpa till sig, säger Per-Åke Jarnheimer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet