Cyklisterna som deltar i Ironman i Kalmar borde cykla långsammare enligt en man från Öland. Foto: TT Bild

Ölänning upprörd – vill att snabba Ironman-cyklister bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

I helgen startar Ironman i Kalmar efter två års pandemiuppehåll. Men folkfesten har redan innan den startat ger upphov till klagomål. I ett mejl till Mörbylånga kommun skriver en man att han vill se fortkörande cyklister bötfällas enligt lagen.

Förra veckan skickade en upprörd man ett mejl till Ölandskommunens gatukontor. Anledningen är att mannen har tröttnat på cyklister som kör för fort genom Mörbylånga under triathlonloppets cykelmoment, något som Ölandsbladet var först med att berätta.

Till SVT Nyheter Blekinge skriver mannen och utvecklar sin ståndpunkt i frågan:

– I Mörbylånga råder en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen. Att cyklister ges tillåtelse att bryta denna hastighetsbegränsningen och utsätta sig själva och andra för eventuella olycksrisker tycker jag är fel. Samma sak med att vägar spärras av där det finns cykelbanor.

Vill att polisen anstränger sig

Nu vill mannen se att polisen utför åtgärder, vilket han framför i sitt mejl till Mörbylånga gatukontor.

”Jag vill ha poliser som utför hastighetskontroller på cyklisterna för att se till att dom inte överskrider hastigheten och bötfälls vid överträdelse”.

Arrangörerna har tillstånd

I vändande mejl svarar kommunens gatutekniker Christina Hysing Borrhed att Ironman har tillstånden från Länsstyrelsen och att det är ett undantag för att genomföra cykelmomentet.

”Tävlingen och dess deltagare får överskrida rådande hastighetsbestämmelser och föreskrifter på ansökt och beslutat sträcka”, skriver Christina Hysing Borrhed.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra tävlingsledaren berätta om det stora antal proffs som startar i årets Ironman Kalmar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer