På vissa skolor är det helt förbjudet att kasta snöbollar, på andra är det ok på vissa platser. Foto: SVT

Här är det totalförbjudet för skolbarn att kasta snöbollar

Uppdaterad
Publicerad

På skolorna i Kristdala och Bockara i Oskarshamn är det numera förbjudet att kasta snöboll på skolgården.

Malin Bredhammar är rektor på de båda skolorna och står bakom beslutet att om att inte tillåta snöbollskastning på skolgårdarna. Förbudet bottnar i att det ska vara säkert för eleverna. Tidigare hände det att elever fick isiga bollar i huvudet.

Malin Bredhammar är rektor på skolorna Kristdala och Bockdala i Oskarshamn och hon har fattat beslut om att snöbollskrig ska vara förbjudet. Foto: SVT

– Och då är ju skaderisken väldigt stor, säger hon.

Men för eleverna är förbudet inte helt lätt att leva med.

– Nej, det är svårt att låta bli ibland, säger eleven Gustav Persson.

Hans tips för att låta bli snön är ta sig själv i nackaskinnet och inte göra det alls.

Varje rektors beslut

När SVT Småland ringt runt till ett antal av skolorna i Kalmar och Kronoberg visar det sig att det som är förbjudet på många skolgårdar är tillåtet på särskilt anvisade platser på andra skolor.

Det är upp till varje rektor att ta beslut om vad som gäller på sin respektive skola. På de skolor SVT Nyheter Småland varit i kontakt med gäller olika regler. På en del skolor är det tillåtet på speciellt anvisade platser.

På skolan i Vissefjärda är Eva Ekelund rektor, hon berättar att det är tillåtet att kasta snöboll, fast bara på en avskild plats på skolgården, och aldrig på varandra.

– Det är tillåtet att kasta snöboll mot bollplanket, det är en regel som vi har skrivit in i skolans ordningsregler och jag tycker att det har fungerat bra, säger hon.

Tidigare tillåtet

Tidigare var snöbollskastning tillåtet även på skolan i Bockara på särskilt anvisad plats. Men sedan en dryg vecka tillbaka är det helt förbjudet.

– Det känns som att det måste vara samma regler på de båda skolorna, säger Malin Bredhammar.

Vad tror du är anledningen till att det är tuffare regler för snöbollar på skolgårdar i dag jämfört med hur det var förr om åren?

– Jag tror att man mer tänker efter, vad kan jag förhindra i skadeväg. Jag tror att man helt enkelt har mer eftertanke om säkerhet och skaderisk, säger Malin Bredhammar.

– Det vi kan förhindra, det måste man sätta stopp för och en snöboll i ögat kan ge stora skador. En del saker kan man inte förutse, men den sortens skador kan ju hända om man tillåter snöbollskastning, säger hon.

Vad tänker du om snöbollsförbud på skolgårdarna? Är det bra eller dåligt?

Hör av dig!

Maila karin.ahlgren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.