Oliver Ekman Larsson på väg mot mål under straffavgörandet i finalmatchen mot Schweiz. Till höger: Kenneth Ekman, morfar till Oliver. Foto: TT/Privat

Oliver Ekman Larsson hyllas av morfar för sitt andra VM-guld

Publicerad

På söndagskvällen tog Oliver Ekman Larsson, som kommer från Tingsryd, sitt andra raka VM-guld i ishockey när Tre kronor slog Schweiz. På plats i Köpenhamn var morfar Kenneth Ekman, som förstås var glad och stolt åt barnbarnets bedrift.

– Det var väldigt spänt och nervöst att följa det här på plats, speciellt när matchen gick vidare till förlängning och sedan till straffar. Det är lätt hänt att det blir ett baklängesmål, säger Kenneth Ekman.

Kenneth Ekman bor i Tingsryd och har en egen hockeykarriär bakom sig. Bland sina meriter finns bland annat att han tävlat för Sverige i vinter-OS i Sapporo 1972. Men nu är det barnbarnets framgångar som gäller.

Firade från läktaren

Direkt efter matchen, framåt småtimmarna, firades det på plats i arenan i Köpenhamn.

– Vi firade med att att titta på när killarna blev firade på isen efter matchen. Vi var kvar på läktaren i ett par timmar, säger han.

För nog är det en stolt morfar som SVT Nyheter Småland pratar med på måndagen.

– Det är trevligt att följa dem. Det är roligt eftersom jag själv har spelat, säger han.

Hemma tidigt på måndagsmorgonen

Kenneth Ekman kom hem till Tingsryd vid halv fyra-tiden på måndagsmorgonen.

– Det är först nu när jag har varit hemma några timmar som jag har kunnat samla mig och förstå vad som hänt.

Och nu är frågan om det finns något som, enligt morfar Kenneth, kan bli större för just barnbarnet Olivers karriär än att ha tagit två VM-guld i rad.

– Det skulle väl i så fall vara om han får spela Stanley Cup med sitt lag i Arizona i NHL, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.