Kustbevakningen har spärrat av vattenområdet mellan fastlandet och Huvudskär. Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya

Olja på land – områden spärras av i saneringsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Oljeutsläpp från fartyget Makassar Highway har nått land i skärgården mellan Loftahammar och Valdemarsvik. Räddningsledaren uppmanar alla att undvika kontakt med oljan i vattnet och på land.

Kustbevakningen har spärrat av vattenområdet mellan fastlandet och Huvudskär strax söder om fyren Olsklabb. Avspärrningen består av en länsa och är därför inte möjlig att passera. Detta gäller fram till det att annat meddelas.

− Avspärrningen är till för att skydda allmänheten och skapa arbetsro för personalen på plats, säger räddningsledare Mattias Heneborn, i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

Kustbevakningen har fortsatt arbetet med att bekämpa och begränsa den olja som läckt ut från Makassar Highway i Tjust skärgård under måndagen. Kustbevakningens flygplan har genomfört överflygningar under dagen för att kartera utsläppets omfattning och ge en lägesbild till räddningsledaren.

Dragits längre bort från grundet

Den havererade båten har dragits längre bort från grundet och läcker inte olja i nuläget. Oljan som läckt ut är en brännolja med låg svavelhalt. En av de skadade tankarna töms på olja av ett bärgningsbolag på uppdrag av rederiets försäkringsbolag.

− Innan fartyget kan bogseras in i hamn ska skrovet undersökas av dykare och saneras från olja. Detta utförs av privata firmor på uppdrag av rederiets försäkringsbolag. Kustbevakningen finns på plats och övervakar arbetet, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Kustbevakningen har jämte Västerviks räddningstjänst upprättat en basplats i Flatvarps hamn för sanering och miljöskyddsmateriel och har därför spärrat av området. På plats finns även materiel som räddningstjänsten begärt från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Väderförhållandena det kommande dygnet är gynnsamma för arbetet till sjöss.

  • Bekämpar den olja som kommit ut i samband med att den havererade båten flyttats från grundet.
  • Karterar området runt haveristen med flyg.
  • Resursförstärker med ytterligare miljöskyddsmateriel och personal.
  • För en aktiv dialog med samverkande myndigheter och organisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet