– När vattennivån sjunker drastiskt påverkar det naturligtvis det biologiska livet, säger Tobias Borger, fisketillsyningsman på länsstyrelsen i Kalmar. Foto: SVT/Privat

Länsstyrelsen: ”Påverkar naturligtvis det biologiska livet”

Uppdaterad
Publicerad

På bara drygt ett år har nivåerna i sjön Hultebräan förändrats markant. Sommaren 2018 låg strandlinjen 70 meter längre ut än normalt. Nu har vattennivåerna höjts igen men det biologiska livet har påverkats stort menar länsstyrelsen i Kalmar.

– När vattennivån sjunker drastiskt påverkar det naturligtvis det biologiska livet. Naturen får stå tillbaka för mänskliga behov, om man hårddrar detta handlar det om musslor eller människor, säger Tobias Borger, fisketillsyningsman på länsstyrelsen i Kalmar.

När vattennivån sjunker till den nivån som efter den torra sommaren 2018 bildas sjöar i sjöarna. Temperaturen i vattnet ökar eller sjunker drastiskt och risk finns för att det blir syrebrist och att fiskar och musslor dör. Tobias Borger har själv varit på plats och uppskattar att tusentals musslor dött. Enligt honom är chanserna dock goda för återväxt. Dessutom menar han att det med största sannolikhet handlar om dammuslor som inte är en utrotningshotat art, menar han.

50 år gammal vattendom

Kalmar Vatten använder vatten från sjön för att tillgodose kalmarborna med dricksvatten. Men även industrier med behov av vatten i sina produktioner. I och med den varma och torra sommaren 2018 var man tvungen att pumpa ut extra mycket och vattennivån sjönk med hela 3,6 meter. Strandlinjen hamnade då cirka 70 meter längre ut än normalt.

Kalmar Vatten som förser kalmarborna med vatten har inte gjort något olagligt. Men många skulle vilja se en ändring i den 50 år gamla vattendomen.

– Det finns vattendomar som är betydligt äldre än så och att modernisera alla Sveriges vattendomar skulle innebära ett gigantiskt arbete, säger Tobias Borger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.