Oklart vem som ska köra Älmhults barn till skolan i framtiden. Foto: SVT

Älmhult skrev felaktigt avtal för 76 miljoner – 563 elever påverkas

Publicerad

Efter bara tre veckor med nya skolbussar i Älmhult väcks frågan på nytt vem som ska få köra kommunens 563 barn med skolskjuts. Upphandlingen måste göras om enligt ett domstolsbeslut.

Det har under en längre tid varit en infekterad strid om vem som ska få köra skolbussar, färdtjänst och sjukresor i Älmhults kommun.

Under en upphandling tilldelades kontraktet en ny aktör i kommunen – företaget Flexbus – och de lokala åkerierna som kört barn i decennier åkte på ett ekonomiskt dråpslag.

Sedan Flexbus tog över bussturerna i januari 2021 har också några av föräldrar till de 563 elever som idag åker med skolbussarna reagerat – enligt uppgifter till tidningen Smålänningen handlar det bland annat om långa väntetider för barnen, bussar som kört fel och barn som inte blivit upphämtade.

Bakläxa av förvaltningsrätten

Men det är inte klagomålen, utan lagen som sätter käppar i hjulet.

Kontraktet, värt runt 76 miljoner kronor, överklagades av de lokala åkerierna – och förvaltningsrätten i Växjö ger dem rätt. Eftersom antalet barn som åker med skolbussarna kan variera mellan åren borde kommunen satt upp fasta ramar för kontraktet.

Älmhults kommun ska nu läsa domen – och avgöra om de vill överklaga saken till kammarrätten.

Skolbussarna kommer fortsätta rulla utan avbrott tills en ny upphandling har gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer