• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Omsorgschefen i Tingsryd om de långa resorna: ”Ger ingen ersättning”

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgspersonal i Kronobergs län får åka till Växjö eller Ljungby för att ta PCR-test, vid covidsymtom. Det betyder många och långa resor för de som jobbar i grannkommunerna – som inte betalas av arbetsgivarna. Och det är fullt rimligt tycker vård- och omsorgschefen i Tingsryds kommun.

Om exempelvis en undersköterska i Tingsryds kommun upplever luftvägssymptom måste hen, enligt riktlinjer från Region Kronoberg, åka till Växjö på egen hand för att ta ett PCR-test. En resa på åtta mil tur och retur, som inte bekostas av kommunen som är arbetsgivaren.

Om undersköterskan fått milersättning hade det motsvarat drygt 150 kronor, enligt Skatteverket.

Tingsryd

– Vi ger inte ut ersättning till våra medarbetare någonstans i organisationen under sjukskrivning, säger Martin Hansson, vård och omsorgschef i Tingsryds kommun.

3-10 testar sig varje dag

Han uppskattar att mellan tre till tio personer från Tingsryds vårdpersonal får åka till Växjö för att ta det säkra PCR-testet – varje dag.

– Alla invånare i en kommun har ju rätt till vård och omsorg på lika villkor. Här är det ju inte lika villkor. Problemet är att under pandemin har vi inte lyckats möta upp invånarnas vård- och omsorgsbehov, säger Martin Hansson.

”Ska kunna ske snabbt”

För de som av någon anledning inte har möjlighet att resa till Växjö går det i undantagsfall att lösa i Tingsryd, men då tar analysen mycket längre tid.

– Det är snabbspår för vårdpersonal för att testerna ska kunna ske snabbt och för att analyserna och smittspårningsarbetet ska fungera bra, säger Martin Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet