Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkeologer och ansvariga för utgrävningarna är på plats för att berätta om slagfältet och om de arkeologiska fynden. Foto: SVT.

Arkeolog för en dag – ”Öppet slagfält” i Kalmarsundsparken

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren pågår en utgrävning av slagfältet utanför Kalmar slott. Fram till den nionde augusti är allmänheten välkommen att leta efter arkeologiska fynd i grävmassorna.

Utgrävningen finansieras av Länsstyrelsen i Kalmar län. Ett av målen är att sprida kunskap om Kalmars historia och vad som hände på slagfältet i Kalmarsundsparken sommaren 1611.

– Sommargrävningarna har varit väldigt uppskattade tidigare år. Det kan förhoppningsvis skapa ett framtida intresse för historia och arkeologi, säger Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Se klippet ovan.

Kalmarsundsparken – slagfältet

Visa

Kalmarsundsparken var ett stort slagfält under Kalmarkriget 1611. Under markytan finns förmodligen mängder av kulor, granatsplitter och krigsgravar. 2017 grävde arkeologerna fram ett skelett av en soldat. 2018 hittade man ett blockhus, som fungerade som en bunker utanför slottet. I år kommer man att fortsätta grävningarna runt blockhuset för att skapa ny kunskap om vad som verkligen hände vid belägringen av Kalmar slott 1611.

Grävningarna äger rum 5-9 augusti. Tisdag, onsdag och torsdag kommer arkeologerna att informera om dagens fynd. Det sker klockan 12.00 och klockan 16.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer