Britt-Louise Berndtsson är kritisk till det klubbade sparförslaget. Foto: Region Kronoberg/SVT

Oppositionen: ”Det går för hastigt”

Publicerad

Oppositionen i Region Kronoberg säger att utfasningen av hyrläkare inom primärvården går för fort.

– Vi vill inte att man ska ta det så häftigt i primärvården utan att man ska ta det lite mer utdraget. Vi har väldigt många så kallade ST-läkare inom just allmänmedicin som behöver ha handledare så att de kan känna sig trygga och inte väljer att lämna Region Kronoberg. Då står vi ju där igen sen utan läkare på våra vårdcentraler, säger Britt-Louise Berndtsson (C) som är ledamot i både regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Drev igenom ännu större besparingar

Samtidigt drev allianspartierna under gårdagens regionfullmäktigemöte med stöd av SD igenom ännu större besparingar än de 60 miljoner som var beslutade sedan tidigare. Nu är sparbetinget i stället 120 miljoner.

Hur rimmar det med att ni vill gå långsammare fram än majoriteten med att minska beroendet av hyrpersonal?

– Att ta bort hyrläkare är ett enkelt sätt att kunna spara snabbt, men man har ju minus på så många andra områden, så det finns säkert många andra områden att spara på inom regionen, säger Britt-Louise Berndtsson och pekar bland annat på att antalet administrativa tjänster har blivit 74 fler de senaste två åren.

Ser orättvisor i besparingarna

Dessutom tycker hon att primärvården har blivit styvmoderligt behandlade i den besparingsplan som klubbades i dag.

– De har länge bara använt så mycket hyrpersonal som de haft budget till, men nu ska de spara lika mycket som slutenvården som i flera flera år har gått minus med väldigt mycket mer, säger Britt-Louise Berndtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.