Emil Torstensson (KD) är en av undertecknarna av kravet på att skapa en egen ledning för Ljungby lasarett. Foto: SVT arkiv/Region Kronoberg

Oppositionen i Region Kronoberg: Bryt loss Ljungby lasarett från Växjö

Publicerad

De partier som tidigare styrde Region Kronoberg tillsammans med Moderaterna går nu ut och kräver att Ljungby lasarett får en utökad lokal ledning och att de regionövergripande klinikerna avvecklas.

”Låt Ljungby lasarett stå på egna ben”, skriver C, L och KD i ett gemensamt pressmeddelande.

Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna i Region Kronoberg vill att den sjukhuschef som just nu håller på att rekryteras, ska kompletteras med att sjukhuset får en egen ekonomichef och HR-avdelning.

– Det är en svår situation att få tag i personal i Ljungby, det är ingen hemlighet. Men vi tror att det kan bli bättre om sjukhuset får större möjligheter att bestämma över personalen, och exempelvis flytta dem mellan kliniker vid behov, säger Emil Torstensson (KD).

Satt i styret fram tills förra månaden

De tre partierna satt fram tills för en dryg månad sedan med i styret för Region Kronoberg och har varit med och fattat beslut om att tillsätta den nya sjukhuschefen i Ljungby. Men de menar att den chefen kommer att ha begränsat handlingsutrymme så länge klinikerna styrs av verksamhetschefer som är gemensamma för sjukhusen i Växjö och Ljungby.

Varför drev ni inte frågan om att det även behövs en ekonomichef under tiden som ni satt i styret?

– Det har varit en diskussion inåt inom det förra styret där vi var drivande alla tre partier utan att få gehör. När vi nu står på egna ben var detta en av de punkter där vi tydligt kunde enas, säger Emil Torstensson.

Frågan om att sjukhuset ska ha en egen ledning är inte ny, och har tidigare först fram av S – när de fortfarande var i opposition.

Vill inte vänta på samarbete med kommunen

När Moderaterna och Socialdemokraterna för några veckor sedan tog över styret i regionen, la de fram en annan möjlig lösning för Ljungby lasarett, som innebär att kommunen och regionen går samman och driver det tillsammans.

Den lösningen har även KD, L och C varit med och diskuterat, enligt pressmeddelandet. Men de har nu kommit fram till att det skulle ta för lång tid att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.