Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att tvinga personalen springa snabbare när man redan har en ansträngd arbetssituation är en farlig väg att gå, säger Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Tingsryds kommun. Foto: Ricardo Garcia

Oppositionen i Tingsryd: ”Rena besparingar för att sänka skatten”

Publicerad

Oppositionen i Tingsryd är helt emot Alliansens kommande neddragningar inom bland annat äldrevården trots välfyllda reserver.

– Det Alliansen vill göra är inte att effektivisera utan att genomföra besparingar för att sänka skatten på sikt, säger Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Under 2024 måste vård- och omsorgsnämnden spara 21 miljoner kronor och den främsta sparåtgärden som Alliansen klubbat igenom går ut på att ta bort timvikarierna motsvarande ett 20-tal heltidstjänster.

– Vi måste få till bestående lösningar och verksamheterna kan effektiviseras och organiseras på smartare sätt, bland annat genom att låta personalen gå mellan avdelningarna. Det går att erbjuda bra service till låga kostnader, säger Jörgen Kennedy (M), kommunalråd.

Ville använda reservkassan

Oppositionen i Tingsryd (S och V) hade velat att ta pengar ur kommunens resultatutjämningsreserv för att undvika att göra stora nedskärningar, samt att se över kostnaderna även på ledningsnivå.

– Vi är också kritiska till att man enbart inriktar sig på undersköterskor medan ledning och stab förblir orört. Vi hade velat ha en översyn av alla nivåer i organisationen, säger Magnus Carlberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.