Gunilla Karlsson (C) är ordförande i socialnämnden i Mörbylånga, nu kräver oppositionen att hon tar time-out Foto: centerpartiet

Socialnämndens ordförande uttalade sig i enskilt ärende – nu ställs krav på avgång

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Mörbylånga kommun kräver att socialnämndens ordförande tar time-out eller avgår efter att ha lämnat felaktiga uppgifter om en familj till socialtjänsten i Linköping.

– Socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C) har uttalat sig i individärenden och gett felaktiga uppgifter angående familjen, säger Henrik Yngvesson (M) från oppositionen.

I helgen blev socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson kontaktad av socialtjänsten i Linköping angående en familj.

Mörbylånga

Oppositionen: ”Mycket allvarligt”

Hon ska ha sagt att familjen haft återkommande problem och att en dotter blivit omhändertagen tidigare. Socialtjänsten i Linköping upprättade en orosanmälan baserad på dessa uppgifter, säger Henrik Yngvesson (M).

– Hon har inte uppdrag att uttala sig om fallet utan ska hänvisa till ansvarig tjänsteman. Hon har inte heller återrapporterat detta till någon tjänsteman. Vi fick reda på det här genom en skrivelse från socialtjänsten i Linköping, säger Henrik Yngvesson.

Henrik Yngvesson (M) Foto: Mörbylånga kommun

Socialnämndens ordförande: ”Fick ledande frågor”

Gunilla Karlsson (C) vill inte kommentera kravet på time-out eller avgång men säger att hon fick ledande frågor från socialtjänsten.

– Jag blev väckt mitt i natten, de ställde ledande frågor och jag svarade bara ja eller nej, säger hon till SVT Nyheter Småland.

– Under tiden utredning pågår måste hon ta time-out och om det visar sig att hon överträtt sina befogenheter måste hon lämna, säger Henrik Yngvesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet