Kritiken mot krisstödet till flygplatsen: ”Vad var det vi sa?”

Uppdaterad
Publicerad

Kritik kommer nu från politiskt håll mot att regionen och kommunen ska rädda Kalmar Öland Airports krisande ekonomi. Det var exakt detta som oppoisitonen varnade för när regionen gick in som delägare i flygplatsen, menar oppositionsrådet Jimmy Loord (KD).

– Vad var det vi sa? Vi var rädda för att hamna i den här situationen, säger han till SVT.

Trots att Kristdemokraterna i grunden är ett flygvänligt parti, menar han att beslutet var dåligt underbyggt när regionen gick in som hälftenägare för två år sedan och betalade 80 miljoner kronor för köpet. Krisen nu är ett led i det, menar han.

”Var rädda att hamna i den situationen”

– Vi var rädda för att hamna just i den här situationen, att vi måste skjuta till ytterligare medel. Vill vi att våra skattepengar ska gå till den här sortens stöd? I det här fallet skulle kanske pengarna kunna gå till hälso- och sjukvården istället, säger Jimmy Loord (KD). 

Majoritetens företrädare delar inte den bilden, utan hänvisar till att staten dragit in de riktade stödmedel som tidigare utbetalats i pandemins spår direkt till flygplatsen. 

Nu är de statliga pandemistöden överflyttade till kommuner och regioner. 

– Vi har fått väldigt generösa pandemistöd för att klara alla de kostnader som uppstår, och där är flygplatsen är en av dem, säger Christer Jonsson (C) regionråd för den styrande majoriteten.

Majoriteten: ”Billig populism”

Att de 14 miljonerna skulle kunna användas till hälso- och sjukvård istället viftar han bort. 

– Om det här hade varit en situation som upprepats under två normala år, då hade jag förstått den frågan. Men nu blir det billig populism. Vi har inte prioriterat ner något i sjukvården för att klara det här, säger Christer Jonsson. 

Ärendet kommer upp på regionstyrelsens sammanträde den 14 december. För Kalmar kommuns del behandlas frågan i kommunfullmäktige den 20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.