Kommunens tjänstemän hamnade i bråk med sopbergets nya ägare. Foto: TT/SVT

Nya ägare till sopberget i bråk med tjänsteman – två polisanmälningar och ett avhopp

Publicerad

Den infekterade frågan om sopberget i Marhults framtid har nu lett till två polisanmälningar – efter en incident i en matbutik i Lenhovda. De två köparna till fastigheten rök ihop med en av kommunens tjänstemän, och nu har tjänstemannen fått lämna sitt uppdrag.

Det gigantiska sopberget i Marhult, där 32 000 ton sopor dumpats, ligger på en gammal industritomt som tidigare ägdes av en manlig läkare i 60-årsåldern. Han har nu sålt fastigheten till två män i 55-årsåldern, som vill bygga en företagspark på området.  

Inför köpet, som gick igenom i fredags, har de två köparna suttit i möten med Uppvidinge kommuns miljö- och byggnadsförvaltning för att diskutera hanteringen av soporna och de nermalda bildelarna (kallat fluff). 

Sopberget i Marhult

En torsdag i början av september kom kommunens tjänstemän till sopberget för att ta prover, men släpptes då inte in på området av de två männen, eftersom de saknade skyddshjälmar och skyddskläder. 

En diskussion om vem som faktiskt hade rätt att gå in på fastigheten uppstod, varpå kommunens tjänstemän lämnade platsen.

Bortplockad från ärendet

Senare på kvällen möttes de två köparna och en av tjänstemännen i en matbutik i Lenhovda. Vad som hände sedan råder det oenighet om. Enligt de två köparna sökte tjänstemannen oprovocerat kontakt med dem.

– Han springer efter mig. Först var det incidenten på dagen och sen det här,  säger en av köparna till SVT. 

Men tjänstemannen säger till SVT att hen var passiv i situationen, och att det var hen som blev utsatt för hot. 

– Det är väldigt olyckligt, det är min grundläggande kommentar, säger tjänstemannen till SVT. 

Nu är tjänstemannen bortplockad från ärendet, och två polisanmälningar har gjorts.

Två polisanmälningar

En polisanmälan gällde olaga hot, och den andra hot mot tjänsteman.  

– Jag ska inte ha med ärendet att göra längre, det finns olika säkerhetstrategier för sådant här, säger tjänstemannen.

Förundersökningen om olaga hot är nedlagd, men den andra anmälan om hot mot tjänsteman har skickats vidare till åklagarmyndigheten. 

– Rent generellt, om någon blir hotad så blir man bortplockad från det aktuella ärendet. Man ska kunna bedöma ärendet korrekt, och vi ska skydda vår personal, säger kommunens förvaltningschef Patrik Ivarsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet