Regionen har nu sett över rutinerna för utbetalningar av kulturmedel. Foto: SVT

Regionrådet: ”Inga skattemedel har förvunnit från kulturen i Kalmar län”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädaren för en stor kulturinstitution i Kalmar län lurades överföra mångmiljonbelopp från verksamheten. Nu är tio personer åtalade i en större bedrägerihärva.

– Det är naturligtvis jätteallvarligt, säger Karin Helmersson (C), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län.

Totalt handlar det om 3,7 miljoner kronor som överförts till bedragarna, varav 200 000 var företrädarens egna pengar och 3,5 miljoner var medel som kulturinstitutionen förfogade över.

– Även kulturinstitutioner blir utsatta för brottslighet. Så det gäller att vara vaksam och ha väldigt starka rutiner, menar Karin Helmersson (C).

Regionen har nu sett över rutinerna för utbetalningar av kulturmedel.

– Det här är en tråkig lärdom. Pengarna kom tillbaka tack vare polisiärt arbete, så inga skattemedel har förvunnit från kulturen i Kalmar län.

Se klippet för att höra Karin Helmersson (C) berätta mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.