Foto: SVT

Undersökning 2017 – oro för att kvinnor antastas på campus i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

I polisens senaste trygghetsmätning visar det sig att invånarna på campus i Växjö upplever att kvinnor i området antastas.

Det är första gången som campus är med som ett eget bostadsområde i undersökningen.

På frågan om invånarna upplever att kvinnor i området där man bor antastas, får Campus i Växjö ett högt index. Det visar polisens nya trygghetsmätning i Växjö och Alvesta kommuner.

– Vi måste titta närmare på vad oron på campus beror på, eftersom antalet anmälda brott inte har ökat här, säger Robert Loeffel, pressekreterare på Polisen Region Syd.

För ett par år sedan fanns det problem på området med bland annat fönstertittare, kanske är det den oron som sitter kvar, säger Robert Loeffel.

Polisen ska nu ta kontakt med företrädare för området som till exempel studenthälsan på Linnéuniversitetet och Växjöbostäder för att gemensamt utreda frågan.

Studentpubarna

– Det jag känner till är att det här har förekommit på studentpubarna i området. I övrigt har jag inte fått några indikationer på den här typen av problem i området, säger Elin Axén ordförande för Linnéstudenterna.

– Vi gör ju trygghetsvandringar på campus i Växjö varje termin och checkar av vad som behöver förbättras på området med tanke på säkerheten, förklarar Elin Axén.

Hon understryker att det är viktigt att polisanmäla om man blivit antastad.

Polisens trygghetsmätning

Kommuninvånarna har fått svara på en enkät kring trygghet i sitt bostadsområde, om de varit utsatta för brott eller känner oro för att utsättas för brott.

Enkäten skickades i år ut till 4450 slumpmässigt utvalda invånare i Alvesta och Växjö kommuner. Svarsfrekvensen var 61 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.