Länstrafiken i Kronoberg uppmanar alla som kan att ta cykeln eller promenera istället för att åka stadsbuss i Växjö. Foto: TT

Länstrafikens uppmaning – försök att undvika bussen

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken Kronoberg är oroade inför vintern, framförallt för hur det ska gå med trängseln på stadsbussarna i Växjö. Redan nu kan det vara trångt och under vintern brukar många fler åka med. Nu uppmanar de alla som kan att låta bli.

I våras sjönk resandet rejält på grund av coronapandemin men under hösten har fler börjat åka kollektiv igen. Den största ökningen skedde när gymnasieeleverna var tillbaka i skolorna igen.

Under de kalla vintermånaderna brukar resandet alltid gå upp, något som Länstrafiken redan bävar för.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi är mest oroade över stadstrafiken i Växjö. Vi har redan en del trängsel på vissa sträckor, säger Patrik Tidåsen, trafikchef.

Cykla eller samåka

Därför uppmanar nu Länsstrafiken alla som kan att inte åka buss.

– Vi vill uppmana till att resa på alternativa sätt, att gå eller cykla istället eller samåka. Eller att inte åka alls utan jobba hemifrån om det går.

Kan ni inte sätta in fler extrabussar?

– Även om vi skulle sätta in alla våra bussar och alla våra förare så skulle det inte räcka. Det enda som hjälper är att färre åker.

Att det redan innan pandemin var brist på busschaufförer gör det inte lättare. Äldre chaufförer som slutat jobba är inte så sugna på att sätta sig bakom ratten igen just nu.

Kontaktat skolorna

Länstrafiken har skickat material till gymnasieskolorna och bett skolorna att dela ut broschyrerna till eleverna med förhoppningen om att fler ska välja att cykla och gå till skolan istället.

– Då kan eleverna som har flera mil till skolan åka buss och inte behöva trängas.

Men det är inte bara skolungdomar som uppmanas att åka mindre buss. Det gäller alla resenärer.

Mindre utrymme i bussarna

Arbetsmiljöverket har bestämt att framdörrarna på bussarna ska vara stängda för att skydda chaufförerna.

– Att åtta sittplatser och flera ståplatser är borta i de flesta av våra bussar ökar också trängseln, säger Patrik Tidåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet