Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun. Foto: SVT/TT

Oro över att förlora tingsstället i Västervik

Publicerad

Tingsrätten i Kalmar har ett tingsställe i Västervik där förhandlingar hålls ungefär två dagar i veckan. Men nu ska användningen av tingsstället minskas – vilket har fått Västerviks kommun att reagera med bestörtning.

– Det är ett problem att rättsväsendet centraliseras och lämnar de mindre orterna. Det behövs närhet av både polis och rättssystem, för att det ska fungera på ett bra sätt. Jag tycker också att det går stick i stäv med arbetet att hela landet ska leva, säger Dan Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S). 

Tingsstället i Västervik används för brottmål med anknytning till Västervik, Hultsfred och Vimmerby. Det är omkring 14 mil mellan tingsstället och Kalmar tingsrätt och det skulle innebära ökat resande, menar Dan Nilsson. 

– Både anställda, målsägande och vittnen som måste resa till Kalmar istället. Jag tycker att man måste väga in den aspekten, för det ska ju underlättas för parterna.

Vill minska kostnaden

I skrivelsen från Kalmar Tingsrätt som kom till Västerviks kommun i tisdags står det att syftet med att minska antalet tingsrättsförhandlingar på tingsstället är att minska myndighetens kostnad.  

– Ska jag vara helt uppriktig tror jag dessutom inte att lagmannen har räknat rätt när han påstår att Kalmar Tingsrätt kan spara pengar på det här sättet. Dessutom bör en myndighet ta ansvar för att vi ska resa mindre och att resorna som görs ska göras klimatsmart. 

Kan det här vara ett tecken på att man vill lägga ner tingsstället i förlängningen? 

– Det hoppas jag inte, men vill man vara lite misstänksam så känns det inte som någon utopi i förläggningen. Det skulle vara djupt olyckligt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer