Katarina Borgemo på Stadsmissionen i Kalmar är bekymrad över tiggarnas situation. Foto: SVT

Stadsmissionen: ”Kommunen experimenterar”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag stängs det tillfälliga lägret för tiggare som funnits i Kalmar. Ett 40-tal personer skingras: ”Kommunen hoppas bli av med EU-migranterna”, säger Stadsmissionens Katarina Borgemo.

Stadsmissionen har kontinuerlig kontakt med EU-migranterna som bor i Salvelägret. Det är Stadsmissionen man ringer när det är problem med exempelvis vatten eller el.

Tryggt att bo tillsammans

Diakonen Katarina Borgemo tycker inte att lägret är en bra långsiktig lösning. Istället borde romerna få hjälp att hitta riktigt boende och vanliga jobb.

Salvelägret i Kalmar

Men lägret är trots allt bättre än att romerna ska skingras och leva i sina bilar och husvagnar.

– De har haft tillgång till vatten och el. De kan duscha. Det har varit tryggt för dem att bo tillsammans. Det är trots allt en utsatt grupp. Det har också blivit tryggare för kommunernas invånare. Dessutom vet polisen och kommunen var alla finns, säger Katarina Borgemo på Stadsmissionen.

Ett experiment

I dagsläget finns det cirka 40 romer på Salvelägret. Som mest har det varit 60 stycken. Drygt 20 tigger i Kalmar. Resten tigger i andra kommuner, som i Torsås, Mönsterås och på Öland, och sover på Salvelägret.

Stadsmissionens Katarina Borgemo ser det som att kommunen genomför ett experiment genom stängningen. Eventuellt kommer antalet tiggare i kommunen att minska genom stängningen.

– Man hoppas nog att några beger sig av till andra kommuner och stannar där. Några kanske åker tillbaka till Rumänien med bussen som kommunen ordnar, säger hon.

Kalmar kommun har motiverat stängningen med att det är sanitära problem och att brandkåren haft synpunkter på brandsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salvelägret i Kalmar

Mer i ämnet