Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Freedeke jobbar som socialchef på Kalmar kommun. Hon berättar om hur viktigt det är att få ungdomar till olika aktiviteter för att förhindra att de ansluter sig till kriminella gäng. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Socialchefen om oroligheterna i Kalmar: ”Vi behöver agera tidigare”

Publicerad

Förebyggandeteamet i Kalmar har fem anställda som jobbar som fältassistenter. Deras roll är att vara ute på kvällar och helger för att träffa ungdomar, skapa engagemang och bygga relationer.

Senaste året har oroligheterna ökat i Kalmar kommun. Även kommunens satsningar för att möta oroligheterna har ökat.

Bland annat har man öppnat en ny enhet som heter Trygghet och säkerhetsenheten. Dessutom har socialtjänsten anställt tre socialsekreterare för att jobba med att förebygga kriminalitet.

Kalmar

– Syftet är att tidigt kunna möta behov, redan i grundskolan och förskolan. Vi vill se så tidigt som möjligt när det är förändrade beteenden för att kunna ge föräldrastöd, barnet stöd och möjliggöra en bra utveckling för barnet, säger Camilla Freedeke, socialchef på Kalmar kommun.

Hon forsätter:

– Det vi ser är att vi måste jobba ännu tidigare med de barn som är i riskmiljöer. Då det finns stor risk för att de ska rekryteras in i nätverk som vi inte vill ha dem i. 

ANTAL FÄLTARBETARE I DIN KOMMUN

Kalmar län

Högsby        0

Torsås          4

Mörbylånga   0

Hultsfred       4

Mönsterås     0

Emmaboda   2

Kalmar           5

Nybro            0

Oskarshamn   0

Västervik        2

Vimmerby      0

Borgholm       0

Kronobergs län

Uppvidinge     0

Lessebo          0

Tingsryd         0

Alvesta            2

Älmhult            2

Markaryd         3

Växjö               6

Ljungby           2

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet